-Rehabilitering av gamle industribygg har blitt vår nisje. Vi beregner å bruke rundt 10.000 timer på Hancobygget – den utfordringen er det ikke så mange andre som tar, smiler Bernt Sørlie.
Av Hilde Christie Wright/ Novateur design og kommunikasjon
Jeg fleiper med at vi er de eneste som tar slike store utfordringer. Vi synes det er veldig spennende med gamle industribygg som har en historie og sjel. Kunsten er å bevare industripreg og det unike uttrykket, samtidig som vi moderniserer og bringer det opp til dagens tekniske standard, sier Bernt Sørlie. Det sies at det krever 10 000 timers målrettet arbeid over lang tid for å bli best i noe. Hvis det fantes et NM i rehabilitering av industribygg, ville nok familiebedriften Sørlie Næringseiendom AS meldt seg på.
Modnet over tid
-Det er krevende å ta tak i denne typen bygg, det vet vi. Før vi kjøpte måtte vi være sikre på at vi hadde kapasitet til å ivareta eiendommen på den måten vi ønsker, sier Sørlie. Allerede høsten 2018 vurderte eiendomsselskapet å bli eier av Hancobygget. Men først tre år senere – med noen nye forutsetninger på plass, og visshet om at de var klar for å legge hele sin sjel i eiendommen – kjøpte de det kjente landemerket på St. Hansfjellet i Fredrikstad.
Allerede eliteutøvere
-Vi har vært gjennom en lignende prosess før, og vet hva som ligger bak av tid og ressurser for å lykkes, forteller Sørlie. I 2016 kjøpte de Glommen Brygge på 11 500 kvadratmeter, et tidligere verft som var konvertert til kontorlokaler. Nå med fasit i hånden, kan de si at det tok fem år og kostet 60 millioner kroner – hittil. Den store innsatsen har resultert i nytt liv på Glommen Brygge med en miks av butikker, treningssenter, helsevirksomheter, opplevelser og kontorer. Rundt 300 personer har arbeidsplassen sin her, også eiendomsselskapet selv.
– Vi tar med den positive erfaringen fra Glommen Brygge til Hancobygget, sier Sørlie. Denne gangen forventer de også å bruke rundt fem år på rehabiliteringen.
I tenkeboksen
-Beliggenheten er uovertruffen med 120 parkeringsplasser, og kun 400 meter til gågata i Fredrikstad sentrum. Utsikten er også praktfull. Dette skal være kontorarbeidsplasser. Vi er i tenkeboksen nå, ønsker vi å satse på spesielle bransjer? Etter overtakelsen i juli, har Sørlie Næringseiendom i samarbeid med MAD arkitekter, jobbet med å finne ut hvordan de skal håndtere eiendommen fra A-Å. Det totale arealet er på 8 500 kvadratmeter. Store deler er allerede utleid, blant annet til it-avdelingen i Fredrikstad kommune som i mange år har vært en stor leietaker. Den ledige kapasiteten er på 2 500 kvadratmeter, fordelt over to etasjer. Foreløpig har de nye eierne først og fremst fokusert på å bli kjent med leietakerne som er i hus.
Godt ivaretatt
– Vi har hatt møte med alle eksisterende leietakere, for å få vite hva de liker og ønsker seg, og hvilke fremtidige ønsker og behov de har. Vi skal legge forholdene til rette for at de trives og blir her. Leier du hos oss skal du bli godt ivaretatt, forsikrer Sørlie. -Ser du på eiendomsmassen vår i Sarpsborg og Fredrikstad, bortsett fra Hancobygget, har vi under 1 prosent ledighet. På Glommen Brygge har vi kun to behandlingsrom i et helsefellesskap ledig. Alt er ellers utleid, forteller han. For å være nær og tilgjengelig for leietakerne, vil de også ha kontor i Hancobygget.
-Alt kan ikke ordnes på telefon og mail, sier han. Skal du bli kjent med eiendommen må du være der. Dette er et bygg som vi må bruke mye tid på å bli kjent med, og det vil vi bruke høsten og vinteren til.
Tidløst preg
Opprinnelig var Hancobygget en produksjonsbedrift for regntøy, og en av Østfolds tre største arbeidsplasser. Etter en brann i 1926 ble dagens seks etasjer høye bygningen reist. I senter av bygget er det et lysatrium som går over alle 6 etasjer, med innvendige vinduer mot en lysgård. Det gir mye godt innvendig dagslys. Bygget er i tegl, og lysgården har rutete vinduer med svarte sprosser i smijern. -Den såkalte New York-stilen, inspirert av disse industrivinduene, er veldig populær nå. En industrieiendom som konverteres til kontor, får en annen karakteristikk og et tidløst preg. Et nybygg kan bli utdatert, mens industribygg er kule nå, og vil fortsette å være det om ti og tyve år. Mange leietakere synes det er spennende med bygg som har sjel og samtidig er kledd i moderne drakt, sier utvikleren.
Brukbar energiklasse
-Energi og bærekraft er viktig i dag. Å bevare gamle bygg er bærekraft. Hvilken energiklasse kan dere oppnå i et slikt gammelt bygg?
-Vi ser på muligheten for å bruke solceller. Det er ennå tidlig å si hvilken energiklasse vi oppnår, men vår erfaring sier at det er mulig å få til brukbare energiklasser, selv i gamle bygg. Med god innvendig isolering, nye energivinduer, godt isolert tak, ny ventilasjonsteknologi og LED-belysning, er det lite energilekkasjer. Vel så viktig er driftstider for ventilasjon og kjøleanlegg. Hvis du kjører anlegget flere timer daglig enn det som er nødvendig, er det sløsing med energi og lite miljøvennlig. Det er viktig å tilpasse driften til tiden leietakerne er på jobb, sier Sørlie.
Vil vokse
I sommer har de utvidet familiebedriften med to nye ansatte. Foruten Bernt og Hilde Sørlie, og sønnen Bernt Sondre, har de ansatt svigersønn Stian Bjordal Furset som daglig leder, og Glenn Morten Eriksen på utvikling, forvaltning, drift og utleie. De har også to vaktmestre på heltid som er ansvarlig for hver sine bygg. -Vårt mål er å vokse kontrollert videre i Fredrikstad. Vi må være viss på at vi har intern kapasitet, at vi kan håndtere prosjekter på en god måte og kunne finansiere dem, sier han. Den utflyttede sarpingen har aldri forstått byrivaliseringen mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Han sier som Ole Brumm, ja takk, begge deler. Begge byer har gode kvaliteter, og summen er spennende. Med byfortetting tror han at byene etter hvert vil vokse sammen slik Skien og Porsgrunn er i ferd med å gjøre.
God konkurranse
-Vi synes Fredrikstad er en veldig flott by, og ikke minst den byen i Østfold med størst aktivitet og gode priser. Markedet er stort, det er flere andre flinke og store aktører her, og det går an å både kjøpe, utvikle og selge eiendom. Det er morsomt med flere aktører så vi kan bryne oss på hverandre. Metra var involvert i kjøpet av Hancobygget, og Sørlie er godt fornøyd med samarbeidet de har, også i andre eiendommer ved kjøp og utleie. – Vi har god dialog og forståelse, vi er glad for å jobbe med Metra. Det vil kreve flere år med målrettet hardt arbeid før Sørlie Næringseiendom igjen har kapasitet til å kjøpe et gammelt industribygg og starte på nye 10 000 timer. Men bygg som er utleid og kun krever forvaltning og drift, er de åpne for å kjøpe. -Det som tikker og går er noe helt annet enn rehabilitering, avslutter Bernt Sørlie med glimt i øyet.