Det er tydelig at grepene som er gjort i Follo-distriktet de seneste år begynner å bære frukt. Ifølge næringsmeglerne Roy Hugo Øren og Torkild Krange fra Metra ser man at infrastruktur som er jobbet med og etablert i Follo gir resultater.
En av de største forandringene som har innvirkning er naturlig nok Follo-banen som nå går som den skal, og dermed sparer pendlere for mye tid. Nå kommer man seg fra Moss til Oslo på snaue 35 minutter, frem for 1 time som pendlertiden var for bare ett år siden. Den korte reisetiden gjør flere stasjonsbyer i tilknytning til Follo-banen mer aktuelle – både for boligkjøpere og handelsvirksomhet.
Noe avventende
Boligutviklingen i flere byer i Follo, som eksempelvis Ski, har bremset noe opp det siste året. Det bunner blant annet i at eiendomsbransjen p.t. er avventende på grunn av dagens markedssituasjon. Mange aktører ønsker å sikre seg ved først og fremst å realisere igangsatte prosjekter og velger å avvente å ta inn nye.
– Generelt opplever vi at prosessene er mer tidskrevende, og det gås flere runder før endelige beslutninger blir tatt enn tidligere. Det er ingen klare trender for hvor markedet skal gå videre, men nå er det jo spådd rentenedgang i løpet av 2024. Det kommer antakeligvis til å påvirke markedet en god del dersom spådommen slår til, forteller Øren.
På tross av at en del prosjekter er litt på vent kan flere nybygg som er ferdigstilt skilte med gode og solide leietakere. For eksempel er både Vinkelgården og Gildehagen i Ski så godt som 100% utleid.
Boligbygging i stor stil
Det satses like fullt mye på boligutvikling i distriktet, spesielt i stasjonsbyene, som eksempelvis i Ås. Der er store aktører som blant andre OBOS og NRE involvert og rivningen av småhusbebyggelse i sentrum påbegynt, der det skal fortettes med bygg som skal styrke byens tilgjengelighet og nærhet til stasjonen.
Logistikk er stort
Det er fortsatt stor interesse for logistikkeiendommer i Follo, men det begynner å skorte på tomter som kan utvikles til dette formålet. Vestby er et av få områder der det nå legges ut flere tomter som skal utvikles til logistikk og lager.
– Vi opplever god interesse og bra aktivitet innenfor logistikksegmentet. Der det tidligere var industri er det i stor grad nå logistikk/lager. Generelt kan man si at det nå er større interesse for lagring enn for laging, sier Krange.
Handelen går sin gang
Kapitalhandelskrevende handel, som eksempelvis elektronikk og møbler, opplever nedgang, men ellers er det lite endring i handelsbildet i Follo.
– Vi opplever ikke mange utskiftninger i detaljhandelen i området, men også her er det betydelig lengre prosesser og beslutningstid før lokaler blir utleid nå sammenliknet med tidligere år, avslutter Øren.