Lav ledighet og økte leieinntekter i Fredrikstad

For tredje året på rad har Metra Næringsmegling gjennomført en omfattende undersøkelse om næringsmarkedet i hele Østfold. Det er tydelig å se at handelsmarkedet i Fredrikstad ikke har vært skadelidende av nedgangstider og økonomiske utfordringer i 2023.

Næringsmegler Geir Hesselberg i Metra Næringsmegling ser positivt på utviklingen videre i Fredrikstad. Han forteller at etter ca 1,5 år med heller laber interesse i transaksjonsmarkedet opplever Metra nå økende interesse fra kjøpere av næringseiendom. Han mener den nedadgående kurven i markedet nå flater ut.

– Det har vært overraskende godt salg av bolig på Innseilingen (syd på Værste-området) i Fredrikstad, noe som er gledelig for markedet for salg av nybygde leiligheter.
Leieprisene holder seg godt både på kontor, handel og lager/logistikk. Det eneste «negative» er at vi opplever mangel på næringstomter i forhold til etterspørsel, forteller Hesselberg.

Økt handelsaktivitet i sentrum

Siden forrige markedsrapport fra Metra (2022) har det skjedd endringer som har påvirket handelslandskapet i Fredrikstad. I et usikkert marked med høyere risiko og økende renter, ble det observert en stigende trend av ledighet i butikklokaler på gateplan i sentrum i 2023.

– Samtidig med økende ledighet i sentrumsbutikkene, har kjøpesenteret Torvbyen måttet gjennomføre en gradvis nedstenging på grunn av setningsskader og bevegelser i bygget. Som en konsekvens måtte leietakerne i kjøpesenteret lete etter alternative lokaler i sentrum, noe som førte til en generell revitalisering av handelsaktiviteten i hele sentrum. Det må bemerkes at den nåværende situasjonen for Torvbyen forventes å bli langvarig, idet nødvendige tiltak viser seg å være mer omfattende enn først antatt. Det er derfor åpenbart at denne saken vil påvirke sentrumsutviklingen fremover, sier Hesselberg.

Han kjenner seg godt igjen i tallene som kommer frem av årets markedsrapport.

– Ledighetsratene for butikk- og bevertningslokaler på bygulvet er nå lave, noe som har resultert i en reprising av leienivåene. Ikke overraskende finner vi de høyeste leieprisene for handel i Fredrikstad sentrum, innenfor triangelet Torvet, vestre del av gågaten og Nygaardsplassen. Her er det primært kafé/bevertning og utelivskonsepter som står for de høyeste leienivåene, sier han.

Stabilt utleiemarked

Utleiemarkedet for kontor i Fredrikstad sentrum har opplevd en kontinuerlig og positiv vekst gjennom flere år. De høyeste leieprisene finner man hovedsakelig på nyoppførte og tilpassede kontorlokaler med umiddelbar nærhet til sentrum og elven, samt på Værste-området. Til tross for usikkerheten som har preget markedet det siste året, har leieprisene vist seg å være bemerkelsesverdige stabile i Fredrikstad, og det er til og med observert en oppadgående tendens.

– Denne robustheten i leieprisene understreker ikke bare etterspørselen etter moderne kontorfasiliteter, men reflekter også markedets tiltro til Fredrikstads næringsliv, avslutter Hesselberg.

Geir Hesselberg, Næringsmegler salg/utleie – Metra Næringsmegling.
Geir Hesselberg, Næringsmegler salg/utleie – Metra Næringsmegling.
Foto: Metra Næringsmegling

Metra rapporten

– et arbeidsverktøy for aktører innen næringseiendom

Eiendomsbransjen er sterkt profesjonalisert gjennom de siste årene og både Metra Næringsmegling og bedriftens kunder har i en årrekke savnet mere fakta og tallgrunnlag fra sine markedsområder for å kunne vurdere og overvåke markedsutviklingen. Til slutt tok selskapet selv grep, og for tredje året på rad har Metra Næringsmegling gjennomført en omfattende undersøkelse og analyse av næringseiendoms-markedet i Østfold og Follo.

– I takt med en stadig økende etterspørsel etter verdivurderingstjenester fra Metras kunder, er dette produktet blitt en viktig del av «megler-hverdagen». Og med økt etterspørsel kommer også økt erfaring og kompetanse, noe som igjen kommer våre kunder til gode, sier Christian Wehn, daglig leder i Metra Næringsmegling.

Les Metra rapporten her

Metrarapporten Webforside Lite

Vi er stolte av å kunne presentere Metrarapporten 2023

Etter omfattende arbeid med innhenting, gjennomgang og analyse av markedsdata for vårt fokusområde – Østfold, Follo og områdene på østsiden av Oslofjorden – har vi nå gleden av å presentere en fersk markedsrapport for disse områdene.

Flere artikler

Odd Groth, næringsmegler salg/utleie Metra Næringsmegling AS.

Sarpsborg satser på sentrum

13. desember 2023

Den ser ut til å lønne seg, ifølge Metra næringsmeglings helt ny lanserte markedsrapporten som kartlegger næringsmarkedet for Østfold. Næringsmegler Odd Groth fra Metra Næringsmegling ser en tydelig interesse for nyere næringsbygg og økende betalingsvilje i sentrumsområdet. Sarpsborg har de siste årene gjennomgått en transformasjon der det har vært større fokus på etablering av nye […]

Runar Haugland, næringsmegler salg/utleie i Metra Næringsmegling AS.

Stabilt marked i Halden

13. desember 2023

Den helt ny lanserte markedsrapporten fra Metra Næringsmegling viser et generelt stabilt marked innenfor næringseiendom, og flere industrielle virksomheter signert lange leiekontrakter på lager- og kontorarealer i Halden. Metra Næringsmegling lanserte denne uken årets markedsrapport som kartlegger næringsmarkedet for Østfold. Rapporten viser at utleiemarkedet i Halden stort sett har bestått av mindre arealer for kontor […]

Fra høyre mot venstre: Espen Pettersen, Øivind Slangsvold og Marius Henriksen, næringsmeglere salg og utleie i Metra Næringseiendom AS.

Flere søker mot Moss

13. desember 2023

Ny markedsrapport bekrefter at Moss stadig blir mer attraktiv både for innbyggere og bedrifter. Metra Næringsmegling har nettopp lansert METRA RAPPORTEN 2023, som blant annet går i dybden på fremtidsutsiktene for Moss. Her er det mye som peker i positiv retning. Utviklingen av boliger i Møllebyen og Høegh Eiendoms utvikling av Verket trekker flere mennesker […]