Tilbake på lokale hender

En av Fredrikstads største bygninger, det såkalte «Høilibygget», har igjen lokale eiere. Gressvik Properties AS lover å skape nytt liv i bygget, og ser frem til å flytte inn selv.

Av Hilde Christie Wright/ Novateur design og kommunikasjon

Hjalmar Bjørges Vei 105
Hjalmar Bjørges Vei 105

 

-Denne spennende eiendommen har vi ønsket oss lenge, den har stort potensial, sier Morten Jacobsen, administrerende direktør i Gressvik Properties AS.

Ingen store nappet

Eiendomsselskapet fattet interesse for eiendommen for halvannet år siden, og mente at den ville ha godt av en ny eier. Samtidig hadde de selv behov for mer plass og ønsket å «bo» der, men det svenske fondet Round Hill Capital ønsket ikke å selge. Eierne i Stockholm søkte etter en stor leietaker som ville leie hele bygget. -Etter at Europris vokste ut av eiendommen, viste det seg å være vanskelig å få store leietakere til en beliggenhet som ikke er rett ved E-6. Vi søkte etter større leietakere til eiendommen, en eller to store, sier næringsmegler Geir Hesselberg i Metra Næringsmegling, ansvarlig megler de siste fire årene. Men det var ingen av de store tunge som nappet på adressen. I mellomtiden ventet Gressvik Properties utålmodig.

Rette kjøper

-Vi var ofte i kontakt med megleren, eller rettere sagt maste på han, ler Jacobsen. Da fondet endelig var modent for å selge, var de der, vi var forberedt, sier han. Det var mye som måtte avklares og forhandles med eieren på Teams fra Stockholm. Prisen lå høyt, og det var stor ledighet, men de ble enig om en sum etterhvert og bygget begynte å fylles opp. -Begge parter forstod heldigvis tidlig at det var vi som var kjøper, sier Jacobsen fornøyd. Gressvik Properties AS eies av ATM Invest, og Bjerknes Eiendom. Bjerknes Eiendom driver kun med eiendom, mens ATM Invest driver med eiendom og drift.

Padelsenter

Siden Europris flyttet ut har eiendommen delvis ligget brakk. Men de nye eierne har tro på at det blir nytt liv fremover. -Når vi flytter inn selv vil det bli noe aktivitet med kunder. Men det som vil skape mye liv er Padelsentret som åpner i oktober, sier Jacobsen. En av de tre leietakerne som er på plass i dag, er et stort padelanlegg på 3000 kvadratmeter som snart står klart. Det har ti baner, 8 små og to singlebaner. De to andre leietakerne er Aspire Brands, som driver stort innen sminke og kosmetikk, og har behov for mye arealer, og Vennerød forlag, som importerer og selger brettspill. Forlaget har nylig utvidet til 4000 kvadratmeter. Den nye eieren har selv behov for 1700 kvadratmeter til sine to importselskaper, Simon Nordic og Vix. -Simon Nordic er et samarbeid med en spansk produsent av stikkontakter og brytere, som vi selger i Norden. Vix importerer verktøykonsepter, primært for elektrikere. Selskapene vil ha to leiekontrakter i bygget, med et felles backoffice.

Mange muligheter

Fortsatt er rundt 12000 kvadratmeter ledig. -Vi jobber med ulike idéer og vurderer for eksempel å lage et co-worker space med lager. Det kan egne seg godt for håndverkere som trenger kontor, møteromsfasiliteter og lager. Lager er også inn i tiden for privatpersoner, som flytter fra hus til leilighet og får for lite lagerplass. Ellers har vi store arealer for kontorbrukere, med god mulighet for leietakertilpasning, sier Jacobsen. De opplever pågang fra folk som har behov for båtlagring, og nå, tidlig i prosessen, vurderer de alt fra båtlagring, co-worker space, kontorlokaler og lagerfasiliteter. -Vi har tatt et valg med å få flere små leietakere. De forrige eierne satt i Sverige og ville leie ut til en stor. Vi leier ut til de som vil ha 120 kvadratmeter eller mer. Dette er en attraktiv sentrumsnær beliggenhet. Fredrikstad sentrum er midt i en stor transformasjon, flere søker seg litt lenger ut og har behov for å finne nye næringslokaler nær sentrum, og da er vi midt i blinken, sier han.

Facelift

En drøm er å finne nok grunnlag for å lage en kantine. Padelsentret, som er 60 prosent svensk og 40 prosent norsk, er interessert i å tilby «lunsjpadel» – padel med lunsj – et konsept som har vært populært i Sverige. – Nå har vi lært å bli mer fleksible under koronaen. Vi jobber mer fleksibelt, og strekker gjerne arbeidsdagen. Det kan være sunt med et avbrekk midt på dagen, smiler Jacobsen. Han mener det hadde vært spennende med en lunsjrestaurant som samtidig tilbyr catering. Til våren vil Gressvik Properties gi eiendommen en kjærkommen facelift. Da skal de vaske hele bygget, klippe trær, pusse opp fasaden og male.

Nær kunderelasjon

-Det er veldig hyggelig at en lokal aktør eier denne store eiendommen igjen, etter at flere utenlandske fond har vært eiere. For oss som meglere betyr det at vi kan kaste oss på sykkelen og ta turen, og ha et nærmere forhold til kundene våre, sier Geir Hesselberg. Forhåpentligvis blir det mange turer på sykkel til Hjalmar Bjørges vei 105 i tiden fremover.


Fra venstre: Morten Jacobsen, Thomas Johansen og Anders Nilsen.
Fra venstre: Morten Jacobsen, Thomas Johansen og Anders Nilsen.

Et historisk bygg:
Familien Kiær drev trelastindustri på eiendommen i flere generasjoner – det var en betydelig arbeidsplass i Fredrikstad.

I 1986 ble eiendommen kjøpt av Terje Høili AS. Terje Høili AS var i sterk vekst og forsynte dagligvarekjøpmenn med tørrvarer, non food og hermetikk. Eiendommen bestod den gang av ca 1.000 kvm lager, og ble påbygget i flere byggetrinn. Siste byggetrinn er fra 2001.

Etter flere oppkjøp ble eiendommen hovedkontor og lager for Europris og deretter solgt til et eiendomsfond med Europris som langsiktig leietaker. Eiendommen ble senere videresolgt ved to anledninger, og siste eier Round Hill Capital selger eiendommen nå til Gressvik Properties AS. Ny eier har igjen lokal forankring.

Europris flyttet sin lagervirksomhet ut av eiendommen til sitt nye hovedlager i Moss tidlig i 2020.

Kilder: Terje Høili – En mann og hans livsverk,
skrevet av Øystein Kock Johansen og Geir Hesselberg