Stjernebygget blir stjerne igjen


Ny eier vil transformere det kjente landemerket i Sarpsborg til et topp moderne miljøbygg. Prislappen er på ca. 70 millioner kroner.

Av Hilde Christie Wright/ Novateur design og kommunikasjon

– Dette er et spennende signaturbygg vi har stor tro på, sier daglig leder Tommy Heggenes i eiendomsselskapet Vingulmark Eiendom AS.

Kun stjerneformen igjen

Selskapet kjøpte stjernebygget – som har fått navnet etter den spesielle formen – for 14,5 millioner i januar. For å gjøre bygget tipp topp moderne skal alt rives, helt inn til betongskjelettet. Borregaards tidligere hovedkontor stod ferdig i 1965 og var et prestisjebygg i sin tid, men lite er forandret innvendig siden den gang. Heggenes tror at kjøpesummen nok må ganges med fem eller mer før deres store planer er ferdigrealisert. -Rundt ett års arbeid og 70-80 millioner investerte kroner er nok det som skal til, mener han, før dørene kan åpnes for nye leietakere i løpet av 2020.

Stjernebygget, Odd Groth fra Metra Næringsmegling og Tommy Heggenes
Stjernebygget, Odd Groth fra Metra Næringsmegling og Tommy Heggenes

Bygger på

-Det er snakk om en totalrenovering for å møte dagens krav til et moderne kontorbygg med høy standard, forteller den daglige lederen. Tegningene som foreligger viser at det er planlagt å sette opp et tilbygg ved inngangspartiet. Og heis. Bygget vil bestå av tre kontoretasjer og en underetasje, og på taket kommer det en innglasset kantine med takterrasse utenfor. Tilsammen ønsker de nye eierne å bygge 800 kvadratmeter til, så brutto areal blir ca. 5.000 kvadratmeter. Det er Bergensfirmaet SE-Arkitektur som har fått det omfattende oppdraget med å transformere stjernebygget tilbake til stjernestatus. De jobber også med byutvikling på den gamle meieritomta på Hafslund i Sarpsborg.

Skreddersøm for leietakere

– Det er mangel på sentrumsnære lokaler med høy standard. Dette blir et nytt bygg med flotte arealer, og ikke minst er det attraktivt med mye parkering rett utenfor døren, sier Heggenes. Innvendig vil leietakere få være med å bestemme utformingen så de kan skreddersy etter eget behov. -Derfor ønsker vi allerede nå å få leietakere på banen, slik at de er med i prosessen så tidlig som mulig, sier Heggenes. Han estimerer at det kan bli rom for opp mot 250 arbeidsplasser i det ferdige bygget. Rammesøknaden er godt i gang og vil bli sendt inn til kommunen i mai.

rhdr

Godt kjent landemerke

-Dette er spennende for byen, sier Odd Groth i Metra Næringsmegling. Metra var megler for salget til Vingulmark Eiendom AS, og har også fått oppdraget med å finne leietakere til bygget – så de kjenner Stjernebygget godt. Den lokalt baserte megleren er optimistisk med tanke på å få leietakere i hus. – Få sarpinger kjenner adressen, men alle kjenner navnet til stjernebygget. Det er som et landemerke å regne, det gamle hovedkontoret til Borregaard. Folk er opptatt av hva som skal skje videre med eiendommen, og vi har fått henvendelser fra bedrifter som har et forhold til det karakteristiske bygget, sier Groth.

Store leietakere

Foreløpig er de i startgropa og driver utelukkende oppsøkende arbeid. -Vi tar kontakt med selskap vi vet er på jakt etter nye arealer. Ideelt sett ønsker vi å finne en til to leietakere som ønsker mer enn 1000 m2, sier han. Uten å røpe navn, bekrefter Groth at de har positiv dialog med potensielle leietakere på den størrelsen de ønsker. Han forteller også at det vil bli rom for både store og små leietakere i stjernebygget. Når det gjelder leieprisen vil de tilby nye moderne kontorlokaler til konkurransedyktige betingelser.

Flerbruksmuligheter

-Bygget får kantine med egen drift. Leietakere med en viss størrelse har krav til slike løsninger. Vi ser på hvordan vi kan benytte disse arealene også utenom lunsjtid, for å øke utnyttelsesgraden. Flere bedrifter ønsker ikke å ha egen møteromsavdeling, en løsning er at fellesrom også kan brukes som møterom.

– Det er mangel på sentrumsnære lokaler med høy standard. Dette blir et nytt bygg med flotte arealer, og ikke minst er det attraktivt med mye parkering rett utenfor døren

Tommy Heggenes i eiendomsselskapet Vingulmark Eiendom AS.

 Sentrumsnært

-Fra stjernebygget er det 900 meter i gangavstand til Sarpsborg torg, det er veldig sentralt. Til bussen er det 300 meter å gå og det tar tre minutter med bil til E6. Når du kjører inn mot sentrum ser du Borregaards nye hovedkontor på den ene siden, på den andre er det store landbruksarealer som omkranser den store hovedgården til Borregaard, nær Kulåsparken. Står du ved stjernebygget og ser deg rundt er det grønt, og likevel veldig nærme sentrum, så nær som det går an, uten å være der.

Gåavstand til mye

Borregaard ligger sydøst for sentrum. Det etablerte næringsområdet Grålum, er vest for sentrum, tett på E6. -Lenge har Grålum vært indrefileten i Sarpsborg. Der har det vært nybygg, det er mange store aktører som har bosatt seg der, ikke minst offentlige aktører som det nye Østfold Sentralsykehus. Men nærheten til sentrum med kollektivtrafikk, gåavstand til bussterminal og gange til jernbanestasjonen, det får du bare i stjernebygget, avslutter Odd Groth.