Østfolds «hotteste» kontorbeliggenhet

Sarpsborg blir stadig mer attraktivt, mener næringsmegler Øivind Slangsvold i Metra. Et av de aller mest moderne og fremtidsrettede næringsbyggene i regionen er K5 på Grålum.

I Kalnesveien 5 på Grålum i Sarpsborg ligger bygget som rommer fremtidens arbeidsplasser – allerede i dag. Det attraktive næringsbygget er designet med effektiv kommunikasjon, kunnskapsdeling og kreativitet i tankene. Det er ingen tilfeldighet, forteller Øivind Slangsvold i Metra Næringsmegling.

– Byggherren har vært veldig bevisst og forutseende. Teamet reiste på ekskursjon rundt i Europa for å se på de fineste og nyeste kontorbygningene før de begynte å tegne. Så engasjerte de et av Norges beste arkitektkontor, Hille Melbye Arkitekter, forteller han.
Kalnesveien 5 eies og driftes av Kalnes Eiendom AS. Signalbygget huser bedrifter som Infotjenester, PWC, Skill, Østfold Energi, SM Lys, Sarpsborg Kiropraktorklinikk, Personalhuset Staffing Group, Vigres, Markedspartner og Nordea. Det lokale entreprenørfirmaet Ove Skår AS har hatt oppdraget med begge byggetrinnene.

Topp moderne bygg
K5 er et av landets aller første forretningsbygg som er oppført som et energimerke A- bygg. Det er basert på miljøeffektivitet og energivennlighet i utformingen.
Bygget har utstrakt bruk av fellestjenester, noe som er til fordel for leietakerne, mener Øivind Slangsvold.

– Det er resepsjonstjenester med det aller nyeste innen informasjonsteknologi, og hyggelige sosiale soner hvor man kan sitte og ta en kopp kaffe mens man venter på den man skal i møte med. K5 har en stor møteromspool med møterom i alle størrelser, beregnet fra 5-6 personer og opp til flere hundre. I tillegg er det en fantastisk kantine med nydelig mat til en rimelig penge, og servicetjenester som post, samt skjorte- og blusevask med ut- og innlevering i resepsjonen, forteller næringsmegleren.

Han mener dagens leietagere er mer kresne enn før.

– Ja, helt klart. Mange har en grei økonomi og er villig til å betale for tilbud og fasiliteter som dette, men det er veldig sjelden å finne i nærings-og kontorbygg i Østfold. Slike tilbud er mer vanlig i Oslo, der prosjektene er større og man lettere får det til uten at det blir for kostbart, sier Slangsvold.

Men K5 er stort nok til at man kan tilby en rekke fellestjenester – til en fornuftig pris.

– Veldig mange av leietagerne har opplevd at selv om kvadratmeterprisen i et sånt nytt bygg er relativt mye høyere enn det er i et gammelt, slitt bygg fra 70-80 tallet, så er man så mye mer arealeffektiv at årskostnaden likevel ikke går nevneverdig opp.

Østfolds “Golden Mile”
I tillegg til moderne fasiliteter er det beliggenheten som lokker. Eiendommen er attraktivt plassert i knutepunktet av Østfold med god infrastruktur til hele landet.

– Beliggenheten er utrolig sentral, nærmest midt i fylket, og kjøretiden er ikke lang verken til Moss, Fredrikstad, Halden eller Askim, understreker Øivind Slangsvold. Han får støtte av Thorfinn Hansen, administrerende direktør i Infotjenester AS. Infotjenester er største leietager i K5, og har de samme eierne som Kalnes Eiendom AS.

– Utgangspunktet for prosjektet var at Infotjenester vokste ut av sine lokaler. Vi kom kjapt til at vi ønsket å bygge nytt, for å få det slik vi mente at et bygg for kunnskapsarbeidsplasser bør framstå. Heldigvis var det endringer på Grålum, på et tidspunkt da kommunen så seg om etter nye muligheter å bruke området på. Med en beliggenhet som er relativt unik – man kan vel nesten kalle det for ”The Golden Mile” i Østfold, var det ikke veldig vanskelig å lande her, oppsummerer Hansen.

Bygget ligger inntil E6 på Grålum, med Inspiria Science Center og Quality Hotel som nærmeste naboer. Avstanden til Østfolds nye sentralsykehus på Kalnes er bare noen få hundre meter.

– Sykehuset gir et miljø det har lett for å knoppskyte rundt, både legemiddelfirma og private helsebedrifter ønsker å lokalisere seg tett opp til fagmiljøene som finnes her. Det vil ha stor betydning også i årene som kommer, mener Øivind Slangsvold.

Som følge av det nye sentralsykehuset har kollektivtransporten til Grålumområdet også blitt vesentlig styrket. Nå går det metrobusser og ekspressbusser med få minutters mellomrom. I tillegg er parkeringsdekningen svært god, noe som gjør det enkelt og effektivt å reise til og fra for dem som foretrekker eller er nødt til å bruke bil som fremkomstmiddel.

Satser i Sarpsborg
Metra Næringsmegling har sterk tro på videre vekst, både i Sarpsborg generelt og Grålum spesielt.
– Da det ble bestemt at sentralsykehuset skulle plasseres her for rundt ti år tilbake, bestemte vi som meglerfirma oss for at her skulle vi bite oss fast. Vi hadde klokkertro på at det kom til å skje en utvikling som vi nå har fått dokumentert. Dette området skulle vi lære oss, og ha mange oppdrag i årene som kom. Sånn har det blitt, og sånn skal det fortsette, sier Øivind Slangsvold.

Thorfinn Hansen i Infotjenester mener også at utviklingen på Grålum er lovende.
– Det pågår et ekstremt spennende samarbeid nå mellom kommune, næringsliv og gårdeiere. Prosjektet som kalles for ”Smart Mobility Grålum” skal se på Grålum som et bydelssenter som skal jobbe med transport- og tjenestetilbudet lokalt. Det kommer til å gjøre det enda mer attraktivt å være til stede på Grålum, sier Hansen.

Til nå har Sarpsborg hatt lavere boligbygging enn for eksempel Fredrikstad og Moss, men mye tyder på at denne utviklingen vil snu.

– Vi ser tydelige tegn på at dette er i endring nå. En offentlig motor som et sentralsykehus vil dra med seg både virksomheter og familier som etablerer seg i nærområdet i betydelig grad. Du ser det ikke uke for uke, men i bakspeilet om ti år vil man tydelig se effekten, mener Øivind Slangsvold.

Han trekker frem den nye jernbanetraseen som en annen spennende driver for byutviklingen, i et litt lengre perspektiv.

Metra styrker seg nå ytterligere lokalt, og har ansatt Odd Groth som ny næringsmegler. Han kommer opprinnelig fra Sarpsborg og kjenner området svært godt.

– Vi har kontorer i Moss, Fredrikstad og Ski. Bostedene til de ansatte har også vært preget av det frem til nå. Vi har hatt litt dårlig dekning på folk som er godt kjent i Sarpsborg, og det har vi virkelig fått gjort noe med nå når vi har ansatt Odd. Han er plassert på kontoret vårt i Fredrikstad, og skal som alle oss andre jobbe der oppdragene finnes, men det er naturlig at han får en spesialoppgave med å øke markedsandelen vår i Sarpsborg ytterligere, understreker Slangsvold.
Groth gleder seg til å ta fatt på oppgaven for fullt.

– Jeg har jobbet som bruktboligmegler i Sarpsborgområdet i ti år. Det å begynne som næringsmegler i Metra er en spennende utfordring og læringskurven har allerede vært bratt. Jeg ser positivt på å ta tak i lokalmarkedet og utvikle det videre, forteller Odd Groth.

Han mener fremtiden ser lys ut for Sarpsborg.

– Villigheten til å etablere seg her for nye bedrifter er stor, og det at vi har mange statlige etater her gir ringvirkninger for andre. Sarpsborg er et marked i vekst, og jeg har tro på at stadig flere ser nytteverdien av å benytte profesjonelle aktører som Metra. Utbyggingspotensialet er fortsatt svært godt, sier Odd Groth.
Kollega Øivind Slangsvold ser også muligheter i årene som kommer.

– Sarpsborg har som mange andre Østfoldbyer vært nesten utelukkende en industriby. Det er fortsatt noe industri igjen, men betydningen og avhengigheten av industrien er tonet kraftig ned til fordel for andre bransjer de senere årene. Det har blitt mer handels-, service- og kunnskapsbasert næring også i Sarpsborg. Den trenden kommer helt sikkert til å fortsette. Det er et tankekors at K5-prosjektet på Grålum vil romme 550 arbeidsplasser når det er fullt utleid. Det er ikke like stort som Borregaard er, men det er like stort som mange av de aller største industribedriftene for øvrig.

Artikkelen er skrevet av Elisabeth Halmø